En we noemen haar...

2011-02-02 11:03 door Suzanne Meijer

Met deze column won ik een columnworkshop van Wieke Biesheuvel tijdens de Libelle Zomerweek 2010.

Ooit was Jip een jongetje. Nu heet mijn buurmeisje Jip. Hadden haar ouders misschien stiekem op een jongetje gehoopt? Hoe dan ook, Jip heeft altijd wat uit te leggen. En zij is niet de enige tegenwoordig.

Dat Mus na Mees en Merel een strootje meepikt, was te verwachten, maar Spijker en Wolf? Terwijl het kraambezoek beschuit met muisjes kraakt, grijnst Wolfje haar nog tandenloze bekje bloot. Zaten de ouders van Spijker middenin een verbouwing tijdens zijn geboorte? Het blijft gissen. En waar is Gras? In de achtertuin, zult u denken, nogal wiedes. Mis. Gras speelt zoet met zijn vriendjes in de zandbak. Storm raast door het huis, maar ja, daar hebben zijn ouders dan ook zelf om gevraagd. Wie zijn zoon verblijdt met ‘Oren’ heeft zich voor definitieve aangifte hopelijk verzekerd van niet afstaande oorschelpjes. Arme zesjarige Pelueijne: even haar naam schrijven is er niet bij. Nee, dan is Pop heel wat beter af. Wedden dat zijn zusje Vlinder heet?

Lieve ouders, uw vindingrijkheid treft mij zeer. Uw kind is uniek en verdient een naam die deze exclusieve positie benadrukt. Dus broedt u. In stilte, want zo doen wij dat in ons kleine landje. Hoe buitenstaanders ook vissen, u zwijgt in alle talen. Na de geboorte is de verrassing dan ook des te groter. Hoera, een zoon: Einstein. Ze zijn er, onze wondertjes: Alaska en Rio. Goudje heeft een broertje: Silver. Buitengewoon origineel, ik kan het niet ontkennen, toch moet ik even slikken. Bent u de weg misschien een beetje kwijtgeraakt? Voorstelbaar in het schijnbaar onbegrensde namenwoud. Dat u de trends wilt volgen, kan ik ook begrijpen. Niemand wil tenslotte achterblijven. Maar kleine kinderen worden groot. Stelt u zich eens voor, uw zoon is vijftien, de achtbaan gaat hem te hard. Stoer, is zijn naam. Elf, een flinke meid, is negentien en wil de bouw in. Rover heeft het altijd gedaan als er iets zoek is en Fantasia wordt zelden geloofd. Begrijpt u? Natuurlijk, uw vrijheid, uw keuze. U hebt het geheel voor het zeggen.

Dat neemt niet weg dat ik een verzoekje heb. Mag Janneke alstublieft gewoon een meisje blijven? Bij voorbaat dank namens Jip.

Ga terug